RSS Subscribe

Thursday, 7 April 2011

Sifat Pemalu Rasulullah

Bismillah...
Assalamualaikum diucapkan kepada para pembaca.Post kali ini ialah mengenai sifat pemalu rasulullah.Dalam dunia moden yang serba canggih kini,kebanyakkan manusia telah hilang sifat malu.Mereka tidak malu untuk menipu,terlibat dengan rasuah dan lain-lain lagi.Isteri sudah tidak malu untuk meninggikan suara kepada suami.Suami sudah tidak malu untuk bercurang dan mengkhianati rumah tangga.Wanita juga telah hilang rasa malu untuk membuka aurat,membiarkan lelaki memegangnya dan menyerahkan mahkotanya kepada sesiapa sahaja.

Jika kita membiarkan sifat malu hilang dalam diri setiap manusia ,nescaya akan porak peranda dunia.Nah,oleh sebab itu Allah telah menghantar seorang manusia agung yang mempunyai sifat malu yang dapat memandu diri daripada terjebak dengan tipuan syaitan dan nafsu.Pelajaran hadis di bawah kami ambil daripada JAKIM.

Hadis:

Dari Abu Said al-Khudri r.a katanya:Rasulullah s.a.w adalah seorang yang sangat pemalu, lebih pemalu dari gadis pingitan. Apabila baginda tidak menyenangi sesuatu, kami dapat mengetahuinya dari wajah baginda.

Huraian:

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: Iman itu mempunyai tujuh puluh cabang atau enam puluh cabang, maka yang paling utama ialah ucapan Laa ilaha illallah (Tidak ada Tuhan yang sebenarnya melainkan Allah) dan yang paling rendah ialah membuang duri dari jalan dan sifat malu ialah satu cabang dari iman.(al- Baihaqi).

Di dalam perjalanan manusia sebagai hamba untuk mendekatkan diri kepada-Nya, ˜rasa malu' merupakan tangga yang pertama. Maka, masih sangat jauh sebenarnya kita daripada kewujudan rasa cinta kepada Allah. Rasulullah sekalipun mempunyai rasa malu terhadap Allah SWT.

Ia terserlah dalam kisah Mi'raj baginda iaitu di saat Rasulullah menerima perintah secara langsung agar umatnya mengerjakan solat. Di peringkat awalnya, Allah memerintahkan solat sebanyak 50 kali dalam sehari. Baginda menyanggupinya, namun nabi dan Rasul lain yang ditemui dalam perjalanan mikraj tersebut menasihati bahawa tugas itu terlalu berat bagi umat Muhammad.

Lantas baginda meminta keringanan sehingga bilangan solat dikurangkan kepada lima kali sehari. Saat itu, baginda diingatkan sekali lagi bahawa solat lima kali sehari pun masih terlampau berat. Namun, baginda berasa amat malu untuk kembali meminta keringanan daripada Allah SWT. Inilah contoh sifat malu yang ada pada diri baginda. Malu untuk mengurangi nilai pengabdian seorang hamba terhadap Tuhannya. Namun kita selaku umatnya tidak pula mempunyai rasa malu mengabaikan perintah solat tersebut dan juga ibadah-ibadah yang lain? Begitulah manusia, lazimnya hanya merasa malu untuk urusan duniawi di hadapan manusia, bukan urusan keakhiratan di hadapan Tuhan.

Kita tidak merasa malu dengan dosa yang berbukit yang pernah kita lakukan. Malah mungkin tidak pernah terdetik rasa enggan kita untuk bertemu Allah lantaran merasa malu di atas segala kejahatan yang dilakukan yang tak pernah luput dari pernglihatan Nya?

Sesungguhnya kita benar-benar tidak tahu malu. Abdullah Ibn Mas'ud r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: Orang yang malu kepada Allah dengan sepenuh malu adalah orang yang menjaga kepalanya dari isinya, menjaga perutnya dari segala rezeki tidak halal, selalu mengingati kematian, meninggalkan kemewahan dunia dan menjadikan perbuatan akhirat sebagai hal yang lebih utama. Sesiapa yang melakukan semua itu, maka ia telah malu kepada Allah dengan sepenuh malu.

No comments:

Post a Comment