RSS Subscribe

Thursday, 27 January 2011

Mengapa kau berubah?

Assalamulaikum,buat para pembaca.
Apa khabar sekalian?sudah lama blog ini tidak diisi dengan ilmu-ilmu dan nasihat-nasihat yang berguna untuk kita sebagai umat islam.
Ada ulama' menybut lebih 3 hari jika hati kita tidak diisi dengan majlis ilmu (ketuhanan).Nauzubillah semoga diri kita dijauhkan daripada hati yang mati.

Dalam kesibukan menuntut ilmu medik memang tidak dinafikan sungguh masa itu sangatlah singkat rasanya.Manakan tidak,kita hanya ada masa 6 tahun untuk memahami tentang makhluk ciptaan Allah paling sempurna.Hanya 6 tahun sahaja untuk mengetahui dan mendalami tentang anggota badan kita yang Allah ciptakan.
Tetapi,walaupun sibuk menuntut ilmu medik,jangan lupa kita ada tanggungjawab untuk menuntut ilmu akhirat,dimana kita akan menduduki satu peperiksaan besar.Dan peperiksaan itu rasanya lebih takut dan risau daripada final exam.

Jika kita hanya belajar ilmu medik tetapi tidak mempraktikan semasa kita menjadi doktor,kita akan jadi doktor yang gagal.Sama juga jika kita menuntut ilmu akhirat(ibadat,tauhid,dll)tetapi tidak menyibarjannya dan tidak pula mempraktikkan dalam kehidupan seharian,maka kita akan jadi muslim yang gagal.Renungkan..

Berbalik kepada tajuk,'Mengapa berubah?'
Saya ingin mengajak anda merenung,memikirkan mengapa diri kita sering berubah apabila exam.

Perubahan PERTAMA:Lebih banyak beribadah

Sering diperhatikan kebanyakkan pelajar akan berubah sikap apabila hampir tiba saat peperiksaan.Berubah sikap menjadi pendiam,banyak berdoa, dan bertahajud.
Sungguh baik akhlak ini,tetapi alangkah rugi dan sayang jika akhlak dan sikap ini hanya ada semasa exam semakin hampir.

Selepas exam :
  • tahajud diganti dengan movie(lebih2 lagi cerita korea)
  • tadarrus diganti dengan nyanyian2 (seperti 'crush' nyanyian david archuleta)
  • doa diganti dengan mengumpa dan berbual-bual kosong (mengumpat)
MasyaAllah...
Nauzubillah minta dijauhkan
Ya Allah kau kuatkanlah hati kami,jauhkan kami daripada lalai mengingatiMu.Perubahan KEDUA:Sangat menghargai masa

Allah berfirman:
Demi masa.
Sesungguhnya manusia di dalam kerugian. ~surah al-asr~


Ya,tidak dinafikan lagi semua akan lebih menghargai masa.Setiap masa di mana jua,buku sentiasa bersama.(Kadang2 dalam tandas pun nak bawa buku) (*~*)
Alangkah cantiknya jika kita mempraktikan sikap ini setiap masa.
Sentiasa membajai dada kita dengan ilmu.
Ambillah dan hayatilah surah al-asr.Surah yang pendek,tetapi mempunyai maksud dan pengajaran yang besar.Perubahan KETIGA:Pentingkan diri

Ini juga sering berlaku.Apabila menjelang musim peperiksaan, mereka
akan lebih suka mengurungkan diri di bilik,tidak membuat tugasan rumah dan tidak mengambil kisah apa yang berlaku dipersekitaran.Dan yang sering sangat berlaku,kalau masa exam kita akan masak benda yang paling simple sekali untuk ahli rumah.Kalau boleh nak goreng telur jek.Jangan begitu.Cuba kita tukar.Lepas ni,masa nak exam lah aku akan masak sedap-sedap.Aku nak gembirakan hati housemate aku.(nasihat pada diri sendiri juga T_T)

Allah berfirman;

"Sesungguhnya (hanyalah) orang-orang mu'min itu bersaudara” (Al-Hujuraat :10)


Rasulullah s.a.w ada juga bersabda 'tidak sempurna iman seseorang sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi diri mereka sendiri'

Perubahan KEEMPAT:Hindari dosa

Contoh:

Siti:Nur,jom tengok cerita Boys Over Flower.Best cerita ni.Hensem tau pakwe dia.

Nur:Ish,x nak lah.Exam dah nak dekat.Aku tak nak kotorkan hatiku ni.Nanti lupa pulak apa yang aku hafal.Lepas exam kau ajak aku ye.

Kenapa masa nak exam jek kita nak bersihkan hati??

Rasa sampai di sini sahaja post kali ini.Sama-sama kita mujahadah diri kita.Apakah pandangan Allah terhadap diri kita.

wassalam...

No comments:

Post a Comment